This is a free Purot.net wiki
  • View:

Putkimusiikkia

Boomwhackers

Kun olin musakirjaesittelyssä Turussa, tutustuin siellä soittoputkiin (itseantamani nimitys). Musa soi, 7. luokan musiikinkirjaan oli otettu kiva boomwhackers-biisi ja muutenkin tykästyin soittoputkiin senkin takia, että äänentuottaminen niillä ei tuottanut sen suurempaa vaivaa. Samalla oppilaat oppivat nuottinimiä ja lukemaan partituuria.

Boomwhackersit eli soittoputket keksittiin lähes vahingossa, sillä niiden löytäjä amerikkalainen Craig Ramsell oli heittämässä roskiin lahjapaperirullien sisällä olevia pahviputkia, koska ne eivät pituutensa vuoksi mahtuneet roskikseen, hän katkaisi ne keskeltä poikki ja tuli koputelleeksi niitä yhteen. Eripituiset putket soivat erikorkeuksilta ja näin keksittiin boomwhackers.

Nykyiset soittoputket tehdään läpimitaltaan neljän sentin muoviputkesta ja putket erottuvat toisistaan erivärisinä. Putkiin on saatavilla myös oktaavitulppia, joilla saadaan putken ääntä madallettua oktaavilla alaspäin. Putkista tehtiin myös pidempiä, jolloin saatiin käyttöön bassoputkia sopraano- ja alttoputkien rinnalle. Putkia soitetaan lyömällä niitä pehmeää alustaa esim. reittä tai kättä vasten tai sitten erityistä pehmustettua pintaa vasten. Soittoputket voi järjestää myöskin ksylofonin tapaan niille tarkoitettuun telineeseen ja soittaa kapuloilla. 

Putkia on saatavana diatonisena ja myös kromaattisena, jolloin biisivalikoima laajenee välittömästi.

Soittoputkien päät ovat erityisen herkkiä, joten lyöntikohta on putken keskiosassa, sillä ohut muoviputki voi murtua tai vääntyä päistä ja näin putken sointi voi muuttua.

Boomwhackers-kokoonpanoja ei ole vielä valtavasti maailmalla ja seuraavassa linkki yhteen parhaimmista.

http://www.plasticmusik.com/Pics_%26_Vids.html

Kirjoitteli Heidi-Tuulia

Boomwhackers.com

http://boomwhackers.com/

Boomwhackers jamit Nammissa 2012

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.