This is a free Purot.net wiki
  • View:

Etusivu

Miksi jaamme?

Tämä sivusto perustettiin yhteisten ajatusten jakamista varten. 

Me kaikki kirjoittajat olemme opettajia tai kouluttajia ja olemme käyttäneet tietotekniikkaa hyödyksi työssämme. Jokaisella meistä on valtava ideapankki, joka välillä tarvitsee päivitystä, tuuletusta tai muuten vain ajatusten jakamista. Olemme tutustuneet toisiimme Twitterissä. Saamme siellä jatkuvasti käyttökelpoisia ideoita ja käymme mielekiintoista keskustelua.

Jaamme nyt myös täällä linkkejä yms. kommentointeja, ehdotuksia ihan perusteista lähtien.

Toivottavasti täältä löytyy jotain mukavaa ja hyödyllistä omaan työhön tai vapaa-aikaan!

Älkää epäröikö jättää kommentteja tai kysymyksia tai jakaa omia ideoitanne!

 

Kuva: http://www.rosiepiter.com/

 

1
Likers
heidituulia

Inspiraatiota ja tausta-ajatuksia

1
Likers
heidituulia

Kävijälaskuri (27.2.2012 alkaen)

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Meillä on ollut aika hiljaista täällä viime aikoina. Jokainen on alkanut työstää omia blogejaan, mutta jos näistä on joillekin jotain hyötyä. niin käyn silloin tällöin katsastamassa sivut.
heidituulia   (05.12.2015 15:49)
 

Askartelin tänään aikani kuluksi yhden sivun lisää.
http://jakamisen-sietamaton-keveys.pu...

Ja täydensin omalta osaltani Kirjoittajat-sivua. Ajattelin, että jos laitetaan aakkosjärjestykseen, niin siinä on @heidituulia sulle "palikka" nyt valmiina välissä odottamassa.

Ja kolmanneksi: pitäiskö tuohon CC-lisenssiin lisätä vielä se SA-ehto (Share alike)? Lisenssien rukkaamiseen tarvitaan kai ylläpitäjäoikeudet, joten en pysty sitä ite tekemään.

Kirjoitin myös omaan blogiini esim. tekijänoikeusasioista http://openapua.blogspot.com/2012/02/...
ninarantapuu   (06.02.2012 00:26)
 

Tuli mieleen se, että jos joku meistä on kirjoittanut jostain aiheesta, ja joku toinen tietää siitä enemmän tai muuta, ei pidä epäröidä täydentää, eikö niin?
Sariauramo Sariauramo   (31.01.2012 11:19)
 

Kiitos @arongas! Nuo pelisuunnittelumenetelmät kiinnostavat kovasti! Olisko jollain suositella jotain hyvää lähdettä aiheesta? Olis tosi kivaa suunnitella oppilaiden kanssa yhdessä jotain pelijuttuja ja siksi @heidituulia tuo teidän juttu kuullostaa ihan mahtavalta! Oispa hauska päästä näkemään noita pelejä. Musta olis aivan huippua miettiä, miten ja millaisen pelin voisi rakennella esim. jonkun romaanin pohjalta. Huippua olis, jos se olis tietokonepeliosuuksien ohella syntyisi myös lauta-, kortti-, yms. pelielementtejä.

LeMill on jollakin tavalla tuttu. Ja alunperin, ennen ensimmäisen wikini perustamista, mulla olikin tarkoitus ryhtyä käyttämään sitä. Olen tehnyt sinne kuvauksen Learning Cafe -menetelmästä ja kuvauksen siitä, miten kerran hyödynsin sitä yhdessä vanhempainillassa. http://lemill.net/lemill-server/metho...
LeMill on hyvin kannatettava juttu, mutta mulla homma tyssäsi muistaakseni siihen, etten oikein kuitenkaan osannut sitä käyttää, ja ainakin siinä vaiheessa käyttöohjeet olivat vielä sen verran vaiheessa, etten oikein päässyt eteenpäin. Ja sitten perustinkin ekan Wikispaces wikin - Sen perustaminen oli hyvin helppoa kiitos Annen tekemien videoiden. Ilman niitä kynnys olisi varmasti ollut huomattavan paljon korkeampi.

Ja tuo Toimikas on ihan myös huippujuttu. (Sorry tää jatkuva pidäkkeetön hehkuttaminen, mut kun se on :). Oppilaiden on usein vaikea tehdä mitään omaa paljolti siksi, että he eivät oikein osaa suunnitella. Ja eipä ihme! Eihän se mikään äidinmaidossa tuleva taito olekaan. Siksi pelisuunnittelumenetelmien ohella tietysti myös suunnittelumenetelmät sinsänsä ovat tosi kiinnostavia juttuja!
ninarantapuu   (27.01.2012 20:28)
 

Vipupisteen case-pankki https://wiki.aalto.fi/display/VipuPis...

Sosiaalinenmedia.org opiskelu-caset
http://wiki.eoppimiskeskus.fi/display...
arongas arongas   (26.01.2012 21:51)
 

Moro, onhan LeMill teille tuttu? http://lemill.net/ Toimikas-wikiin kokoamme suunnittelumenetelmiä http://toimikas.wikispaces.com/Suunni...

Jalostan osaltani opetuksen suunnittelua pelisuunnittelu menetelmiä soveltaen, niitä kun opiskelen parhaillaan, vaikka en mikään peli-ihminen ole. Kuuluu vaan noihin INFIMin opintoihin ja onkin yllättäen hyvin jänskää. AVO-hankkeesta kaikin tavoin mukana tässä jakamistouhussa. Se on ainakin hyvä, että julkisrahotteisissa hankkeissa nykyisin edellytetään hanketuotosten avoin julkaiseminen. Menee veronmaksajien rahat laajan joukon hyödyksi.

Jokainen yksityinen opettaja voi sitten taas harkita erikseen, kannattaako jakaa vai ei. Voi olla, että jakaenkin saa taloudellista hyötyä. Esim. juuri tilasin eräältä avoimesti jakajalta maksullista aineistoa. En olisi häntä löytänyt ilman blogia ja somelinkityksiä.

Ideoilla ei ole tekijänoikeussuojaa. Voihan ideat riisua niin pelkistetyiksi, että niitä voi soveltaa, jos kapasitettia löytyy. Jos on hyvä idea, sen kirjoittaminen toisille vie pari minuuttia. Jos sata ihmistä kirjoittaa yhden idean, siinä on jokaiselle 100 ideaa. Meidän pelisuunnittelukurssilla jokainen ryhmä kirjoitti kaikkien saataville 100 ideaa, joten meillä oli heti tokalla tapaamiskerralla 1200 ideaa kaikkien käytössä.

Tää wiki on mainio juttu! Linkitellään myös Vinkkiverkkoon http://vinkkiverkko.wikispaces.com/
arongas arongas   (26.01.2012 21:36)
 

Tuo on hyvä osasto tuo "Musiikkia korvilleni" @sariauramo @heidituulia. Tuli siitä mieleeni, että hitsi kun saatais @jmanninen houkuteltua tekemään tänne yksi osasto videoista ja animaatioista.
ninarantapuu   (26.01.2012 17:51)
 

Kannattakin pohtia @heidituulia :) Jos sulla on isoa työtä vaatinutta materiaalia, niin eikö jotenkin järkevimmät vaihtoehdot ole nämä:

a) myydä se kustantajalle
b) jakaa avoimella lisenssillä

Toisaalta tuossa a-vaihtoehdossa on tietysti se hankaluus, että sen jälkeen kustantaja kai määrää, miten sinä saat itse tekemääsi materiaalia käyttää.

Omalla kohdallani tilanne on sillä tavalla helppo, että koen jatkuvasti saavani avoimesti jakavilta ihmiltä huomattavasti enemmän kuin pystyn itse antamaan. Siksi jakaisin ilomielin aivan kaiken olemassaolevan matskun, mutta iso ongelma on se, että iso osa siitä on sellaista, että sitä ei saa tekijänoikeuksia rikkomatta avoimesti netissä jakaa.
ninarantapuu   (26.01.2012 00:05)
 

Mulle tuli kutsu osallistumaan Openkortti-palveluun, jossa tehdään tällaista vastaavanlaista jakamista. Ruotsissahan on se lektion.se, johon olenkin jo kirjautunut, mutta en nyt ihan tiedä jakaako ihan kaikkea, jonka eteen on tehnyt kovasti töitä, kun ei mistään muualtakaan ole sitä itselleen saanut.

Mennäänkö tässä sitten liiallisuuksiin tuon avoimen jakamisen kanssa vai ollaanko liian "mustasukkaisia" omista keksinnöistä tai ideoista? Pohdin vaan...
heidituulia   (25.01.2012 22:37)
 

Juuri löysin tämän http://toimikas.blogspot.com/ Käykääpä katsomassa. Juuri jotain tuon tapaista ideaa oli mielessäni tuossa edellä, en vaan osannut sitä lainkaan noin hienosti sanoiksi pukea. Aivan loistavaa jälleen kerran @arongas !
ninarantapuu   (25.01.2012 19:21)
 

Ohjelmille, some-paveluille yms. voisi tietysti olla joku oma "työkalusivukin", mutta sen lisäksi kaipaisin sellaista jotain muuta ideaa, vähän niin kuin on esim. OPS:in aihekokonaisuudet.

Tai sitten se voisi rakentua esimerkiksi jotenkin jollekin pedagogisille ideoille tai -menetelmille tms. Mieleen tulee ensimmäisenä esimerkiksi tällaisia (oppimaan oppiminen, tarinat, tutkiva oppiminen, yhteistoiminnalliset menetelmät jne.) Tietysti heti voi sanoa, että monet asiat kuuluvat noistakin moniin yhtä aikaa. Joku Tieken muistio palvelee helposti esim. kaikkia mainittuja, tai joku käsitekarttatyökalu. Hitsi miten vaikeaa.

Ja lopuksi: mulle kyllä käy kaikki ehdottamanne vaihtoehdot! Tällä kaikella vänkäämisellä haluan vaan sanoa, että kun voi olla, että sivurakenne todennäköisesti vaikuttaa paitsi wikin käytettävyyteen myös ohjaa toimintaa tiettyyn suuntaan, niin sen takia kannattaa hetki miettiä, mitä haluamme. Ja jos ensisijainen ja tärkein tavoite on "vain" jakaminen, niin sitten mikä tahansa rakenne, joka auttaa käyttäjää löytämään haluamansa, on hyvä.
ninarantapuu   (25.01.2012 18:29)
 

Ranne lyö tulta ja pää tyhjää, joten vähän on työlästä minunkin täällä ajatella, saati sitten kirjoittaa. Ei oteta stressiä, jos tämä ei nyt vielä tänä iltana selviä. Ehkä yö tai pari välissä tuo selvyyttä. Ja sen verran sorjasti tuo Heidi-Tuulia täällä siivoaa, ettei se siirtely ilmeisesti ole kovin vaikeaa, joskin ehkä työlästä. Jos siis päädymme muuttamaan rakennetta jossain vaiheessa.
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 18:14)
 

Juuri siksi Sari yritän kuumeisesti miettiä, mitä ehdottaisin, mutta pää lyö tyhjää. Mutta siis yritän löytää nyt jotain olennaisesti muuta ehdotusta kuin mikään perinteisistä jaoista eli siis aiheella en tarkoita oppiaineita!
ninarantapuu   (25.01.2012 18:10)
 

Luokanopettajana on osittain vaikeaa miettiä, mitä yksittäistä oppiainetta jokin ohjelma tai vastaava palvelee, kun niin usein liikutaan monen oppiaineen alueella.
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 18:08)
 

@heidituulia Minä :-)
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 18:07)
 

Miltä tämä kuulostaa?

Etusivu
Blogin kirjoittajat
Heidi-Tuulia
Niina
Sari jne.
Linkkejä opeille eri tarkoituksiin

Vai aineittain/aiheittain? Tuonne tulikin juuri "Äidinkieltä, kirjallisuutta yms. tukevaa aineistoa".
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 18:04)
 

@heidituulia Hyvä! Kiitos Heidi-Tuulia!
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 17:59)
 
1
Likers
ninarantapuu

@ninarantapuu Ehditkin jo pohtia samaa ongelmaa, eli miten otsikoisimme ne.

Meillä on Ohkolan koululla pedanet-sivulla esim. otsikko "luokkien omat sivut", jonka takaa sitten löytyvät luokkakohtaiset sivut. Näin pääsivun otsikkopalkki ei ole hirveän suuri. Jotain tälläistä siis tännekin.
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 17:58)
 
1
Likers
ninarantapuu

@ninarantapuu Hyviä ajatuksia, Nina. Ongelmana on kai vain se, että miten otsikoimme nuo "ilmiöt" tai asiat. Tuo omalta sivulta linkittäminen on mielestäni ihan hyvä idea, koska silloin voisi hallinnoida sitä omaa sivuaan miten haluaa, mutta jotenkin toisiinsa liittyvät asiat voitaisiin sitten linkittää yhteen.
Sariauramo Sariauramo   (25.01.2012 17:56)
 

Niin semmoinen lisäys vielä, että tuossa ehdottamassani ilmiö/asiapohjaisessa rakenteessa on tietysti se hankaluus, että ei ole ihan helppoa keksiä, mitkä olisivat ne sivukartan pääotsikot/-sivut, jonka varaan järjestys ja hierarkia voisivat rakentua.

Ja @heidituulia tuo on totta, että on olemassa tuo oma profiili, mutta niitä ei kyllä kai kukaan lue :) En minä ainakaan koskaan. Osittain tietysti siksi, ettei niihin kukaan koskaan mitään kirjoitakaan :)
ninarantapuu   (25.01.2012 17:55)