Luokanopettaja ja tietotekniikka
Miten käytän tietotekniikkaa opetuksessani?
Kirjoittelen tänne ajoittain esimerkkejä siitä, miten olen ihan tavallisessa työssäni käyttänyt tietotekniikkaa. Olen tänä lukuvuonna kolmosten opettaja, mutta opetan myös jotain tunteja ykkösiä, kakkosia, nelosia sekä kuutosia. Järjestän myös erilaisia kansainvälisiä eTwinning- projekteja kaikille luokka-asteille koulussamme.
Sari Auramo, Ohkolan koulu, Mäntsälä
8.4.2013
No jopas, juuri äsken Twitterissä sain kovasti kiitosta tämän blogin pitämisestä. Olen muuten sairaslomalla, koska minulla ei ole ääntä. Täällä netissä voi tosin olla hyvinkin "äänekäs" tässäkin tilanteessa!
Kirjoittelen tässä nyt muutamista tilanteista, jotka ovat tapahtuneet jo joskus aiemmin, mutta en ole niistä ennen maininnut täällä:
Taannoin alettiin opiskella Suomen maisema-alueita. Mentiin sitten Google Maps'iin katsomaan. Jo vain jäi asioita mieleen! Päästin muuten ekaluokkalaisetkin tutkailemaan kotiseutuaan samoilla sivuilla. Uskomattoman hyvin osasivat liikkua kotikylällä.
Ennen hiihtolomaa (olenkohan jo kertonut tästä?) oppilaat pelasivat Pictionarya dokumenttikameran avulla. Jännittävää ja hauskaa!
Meillä ei ole mitään älykkäitä valkotauluja koulussa, mutta näilläkin välineillä pääsee pitkälle! Dokumenttikamera ja dataprojektori muuten tulivat luokkaani vasta viime syksynä! Olen todella tyytyväinen!
6.4.2013
Viikonloppua vietetään aurinkoisissa, mutta vielä melkoisen kylmissä olosuhteissa. Mennyt kouluviikko oli taas monipuolinen, myös tvt:n käytön osalta.Tällaisia juttuja teimme:
Pääsiäislomalla tein Google Driven esitystyökalulla ihan PowerPoint'maisen esityksen kaikista uudessa eTwinning-projektissa mukana olevista maista. Upotin sen sitten projektin sivulle. Hmm... onnistuisikohan se täälläkin? Siis se upottaminen?
Katsohan mokomaa, siinä se esitys pyörii! Tuo on siis siellä Googlen Drivessä sellainen "presentation".
Olen muuten kerännyt samaisen eTwinning-projektin kaikki koulujen osoitteet Googlen Spreadsheetille, jonka linkin olen sitten taas jakanut osallistujille.
Tiistaina oppilaat eivät kirjoittaneetkaan vihkoihinsa tarinaa pääsiäislomasta, vaan jokainen kertoi kokemuksiaan luokan blogin sivulla. Se ei valitettavasti ole avoin kaikille teille lukijoille, mutta esimerkkinä kuitenkin, sillä minulla on hyviä kokemuksia Kidblogin käytöstä.
Kaikki oppilaat lukivat sitten toistensa kokemuksista ja kommentoivat niitä. Opettelimme muuten viime viikolla tagien lisäämistä kirjoituksiin. Hyvin osasivat nyt jo itsekin.
Torstaina ekaluokkalaiset viettivät tunnin Papunet'in sivuilla. Papumarket oli erityisen suosittu. Ensin sällit keräsivät ostoskorit täyteen karkkia, mutta hoksasivat pian, että pitää lukea kauppalistaa. Listan tuotteet sai näkyviin myös kuvana, jos lukutaito tökki.
Pistän yleensä aina koteihin Wilman kautta linkin niille sivuille, joilla olemme koululaisten kanssa olleet. Moni kertoo sitten seuraavina päivinä käyneensä nilllä myös kotikoneilla. Niin kävi nytkin. Seuraavan päivän välituntivalvonnan aikana moni ykkönen kävi kertomassa mitä oli "ostanut" ja mitä ostokset olivat "maksaneet".
Perjantaina kolmoset värittivät eTwinning-projektissa tarvittavia lippuja puuväreillä.
Heijastin mallliksi Euroopan lippuja valkokankaalle:
Moni meni myös itse koneelta katsomaan oikeita värejä.
Hienoja tuli. Jaottelimme niitä värien mukaan ryhmiin:
Perjantaina huomasin myös, että slovenialaiset kumppanimme olivat tehneet eTwinning-projektiimme Garden full of spring flowers pelin Euroopan pääkaupungeista.
Ihmettelin hieman, miten nuoret alakoululaiset olivat osanneet tehdä pelin nettiin. No, tutkin asiaa ja löysin netistä heidän käyttämänsä sivuston Classtools.net, jolla voi minuuteissa tehdä yksinkertaisia pelejä.
Ei rekisteröitymistä, ei maksa mitään.Täytyy vain keksiä vähintään 10 "kysymystä" ja syöttää myös vastaukset. Ne erotellaan *-merkillä, esimerkiksi näin: cat*kissa tai 14+15*29 tai Mikä on Ruotsin pääkaupunki?*Tukholma. Kun kysymykset on syötetty ja hyväksytty, aukeaa uusi nettisivu. Sen osoitteen voi sitten laittaa muistiin tai talteen vaikka luokan nettisivulle.Oppilaat voivat pelata toistensa tekemiä pelejä. Tässä ohjelmassa voi valita aina neljästä peliversiosta automaattisesti tai tietojen syöttämisvaiheessa voi valita vain jonkun. Minä tein pelin pääsiäisajan tapahtumista, enkä halunnut, että siinä oikeita vastauksia ammutaan tykinkuulilla. Valitsin siis siihen sellaisen muistipeliversion.
Ja tämä pelisivusta on siis oikeasti laillinen, ylänurkassa komeilee oheinen merkki!
Kolmasluokkalaiset sitten tosiaan tekivät perjantai-iltapäivänä viimeisellä tunnilla monta peliä. Neloset pelasivat niitä seuraavan tunnin lopussa ja saivat läksyksi miettiä seuraavaksi viikoksi vähintään 10 hyvää kysymystä kukin. Saavat sitten tehdä omia pelejään!
Juuri ennen kotiinlähtöä katsoimme Skypen kautta, kun ranskalaiset ystävämme lauloivat kitaristin säestyksellä säveltämänsä ja sanoittamansa laulun. Aika makea juttu, me taputimme tahtia tuhansien kilometrien päässä! Ja mahtavat abloodit tietysti päälle!
22.3.2013
Kolmasluokkalaiset tekevät koneilla Sanomapron sivuilla Pisara-kirjasarjaan liittyviä tehtäviä. Meillä on koululla käytössä (harmittavan kestäviä ;-)) vanhoja kirjoja, joihin ei välttämättä liity kovin kummoisia nettitehtäviä. Maksettuja lisenssejä ei ole. Mutta muutamiin kirjan kappaleisiin löytyy hyviä tehtäviä nytkin. Sähköstä puhuttiin edellisellä tunnilla. Vekarat tekivät ensin kodin sähkölaitteisiin littyvät tehtävät, mutta käyvät läpi nyt muitakin lukuvuoden aikana opiskeltuja kappaleita. Hyvää kertausta!
Lopputunnista kolmoset saivat luvan mennä Oppi ja Ilo -sivustolle. Siellä on valittavissa (siitä astiakaapista pääsee sisään) kymmeniä erilaisia oppimispelejä.
Nyt oppilaat ovat välitunnilla. Heti heidän palattuaan sisälle aloitamme tämän viikon Skype-puhelun ranskalaisten koululaisten kanssa. Tänään keskustelun aiheena on "Can you?"
8.3.2013
Tänään neloset harjoittelivat tiedonhakua Internetistä. Annoin heille listat kysymyksiä tyyliin "Mille maalle Pääsiäissaaret kuuluvat?". Hienosti löysivät vastauksia.
Mitähän muuta viime aikoina on tehty? No, "pictionarya" on pelattu dokumenttikameralla, ennen hiihtolomaa jo.
Kuutoset ovat jatkaneet PowerPointejaan uskonto-aiheiseen eTwinning-projektiin.
Opetin muuten lähikoulujen opettajia editoimaan elokuvia Windowsin Movie Live -työkalulla. Alun epäily vaihtui suureen innostukseen, kun he parettain rakensivat valmiiksi kuvatuista elokuvaleikkeistä pientä filmiä. Hauskaa! Toivottavasti mahdollisimman moni uskaltautuu kokeilemaan myös oppilaiden kanssa.
3.9.2012
Onpas aikaa hurahtanut! Syyslukukausi on käynnistynyt ja nytkin tätä kirjoittaessani kiittelen tietotekniikkaa. Ääneni on häviämässä ja musiikkituntia pitäisi pitää. Kolmasluokkalaiset ovat tosi tyytyväisinä tietokoneella New Yorkin Filharmonikkojen Kidzone -sivuilla. Moni säveltää, joku pelaa peliä, jossa kerätään nuotteja. Ja minä saan istua hiljaa lepuuttamassa ääntäni!
19.3.2012
Aamulla pari kuutosta puhui taas Skype-puhelua. Hienosti sujui! Yhden kysymyksen kohdalla he käyttivät Skypen chat-ominaisuutta, kun eivät oikein ymmärtäneet, mitä tanskalaiset tytöt sanoivat. Puhelu kesti 20 minuuttia, joten myös puhujat ennättivät tehdä tunnin aikana muutakin.
Muut kuutoset olivat koko ajan koneilla. Tänään opeteltiin tekemään Excelillä kaavioita. Ensin kirjoitettiin soluihin Pohjoismaiden nimet ja niiden asukasluvut (kirjoitin ne malliksi taululle). Sitten oppilaat pareittain työskennellen kokeilivat erilaisia kaavioita (diagrammeja) ja valitsivat sitten mieleisensä. Työ talletettiin verkkoasemaan.
Tämän jälkeen he kopioivat kaavionsa, avasivat Word'in ja liittivät se sinne. Kaavio siirrettiin hyvään kohtaan ja sen jälkeen kirjoitettiin otsikko ja vähän tekstiä, pitäen mielessä mitä värejä kaaviossa oli. Tämä word-tiedosto talletettiin sitten taas omaan kansioonsa.
14.3.2012
Aamulla kuutosten Skype-puhelu.
13.3.2012
Aamulla oli viidesluokkalaisten vuoro aloittaa Skype-puhelut tanskalaisten kanssa. Koko luokka tuli mukaan meidän luokkaamme ja niinpä sekä viitoset että kakkoset seurasivat, kun Saara ja Roni puhuivat. Jännitti varmasti kaikkia! Tanskalaispoikia taisi jännittää vähän liikaakin, sillä homma meni vähän hihittelyksi. Asiaa auttoi, kun minä istuin meidän oppilaiden taakse ja näyin siis kameran kautta myös Tanskaan. Kummasti opettajan kulmien kurtistus tehoaa toisessakin maasta tehtynä!
Kolmas luokka sai toisen tunnin perusopetusta atk:ssa. Ensin he avasivat verkkoasemasta viime viikkoiset Word-dokumenttinsa. Sitten näytin projektorin kanssa miten
- lihavoidaan
- kursivoidaan
- alleviivataan
- muutetaan fontin väriä
- muutetaan tekstin taustan väriä
- keskitetään teksti.
Oppilaat hulluttelivat hetken vanhoissa tiedostoissaan kokeillen näitä. Sitten ne tallennettiin ja opetin, miten luodaan uusi, tyhjä tiedosto. Se "tallennettiin nimellä" heti ja selitin, että sen jälkeen ei tarvitse muuta kuin valita "tallenna" tai klilkata pikakuvaketta. Tehtävänä oli kirjoittaa 2-3 lausetta mitä vain ja muokata sitten em. keinoin sivusta mukavan näköinen ja värinen. Innokkaita olivat!
Ensi viikolla varmaan lisätään kuvia.
12.3.2012
Kuudes luokka aloitti tänään loppukevään jatkuvan eTwinning-projektin, jossa neljänä päivänä viikossa kello 9.30 kaksi suomalaista ja kaksi tanskalaista 11-12 -vuotiasta puhuu noin 20 minuutin Skype-puhelun webbikameran kanssa. Saara ja Veera olivat ensimmäiset rohkeat keskustelijat! Puhelu sujui hyvin, molemmat osapuolet olivat valmistautuneet miettimällä erilaisia kysymyksiä ja vastauksia ja he puhuvat rohkeasti. Tällä kertaa koko muu luokka seurasi puhelua, sillä se näkyi dataprojektorilla kaikille. Tulevilla puhujilla on nyt sitten helpompaa, kun he ovat nähneet käytännössä, mitä tapahtuu.
Iltapäivällä katsoimme kuutosten kanssa taas YouTubestä pari kappaletta musiikin tunnin lopussa. Kirka mm lauloi "Hetki lyö" -lauluaan. Meidän mielestämme videolla soitti koskettimia sijaisenani ollut Seppo!
9.3.2012
Kuudennen luokan toinen puolikas on nyt koneilla tekemässä samat verkkotehtävät, mitkä heidän luokkatoverinsa tekivät eilen. Varsinkin vähän heikommat englannin opiskelijat hyötyvät silmin nähden tästä, sillä he oppivat sanastoa hienosti pelatessaan pelia, jossa ei muuten pääse eteenpäin.
Viimeisellä tunnilla oli muutama oma kakkoseni koneilla etsimässä kuvamalleja. Aloitimme jo syksyllä taulut, joiden pinta täytetään ketjusilmukkanauhalla. Luokkani on aivan hullaantunut virkkaamaan! Sairaslomani aikana projekti ei edennyt, mutta nyt taas jatkettiin.
8.3.2012
Hyvää naistenpäivää!
Aamulla minulla oli kirjoitettava yksi viesti oppilaan kotiin, joten pistin kuudesluokkalaiset koneille tekemään englannin kirjansa kappaleeseen 15 liittyvät verkkotehtävät. Siinä kului se vartti, jonka tarvitsin, eikä menny tunti siltä osin hukkaan.
Iltapäivällä pidin eTwinning-verkkokoulutuksen koululta käsin.
7.3.2012
Näytin tänään dataprojektorilla netistä kakkosille animaation, jossa opetettiin hätänumeron oikeaa käyttöä. He myös kirjoittivat valkokankaalta vihkoihinsa tärkeitä asioita hätäpuhelun soittamisesta. Muutama piti vaikeana katsoa vuorotellen valkokangasta ja vihkoa. Suurensin tekstin näytöllä zuumaamalla 150 %:ksi. Se auttoi.
Iltapäivällä kolmos-nelosluokan kuvistunnilla käytin taas dataprojektoria näyttäessäni oppilaille kuvia Ohkolan kylän kesäteatterin (Öljymäen kesäteatteri) kuvia. On taas aika piirtää kilpailukuvia Mäntsälän kyläkoulujen kyläkalenteriin. Aiheena on ensi vuoden kalenterissa kylien nähtävyydet. Luokalla on muutama uusi oppilas, joka ei ole edes käynyt kesäteatterissamme. Motivointikuvien näyttäminen oli siis paikallaan. Tunnin päättyessä kohtelias nelosluokkalainen kävi sulkemassa tietokoneen, dokumenttikameran ja projektorin!
6.3.2012
Päätimme, että kolmasluokkalaisilla on loppukevään aikana yksi viikkotunti korvamerkittynä atk-tunniksi, kun jotenkin puskan takaa tajusimme, että he eivät tänä lukuvuonna ole juurikaan olleet koneilla. Kävin heidänkin kanssaan (kuten kuudesluokkalaisten kanssa eilen) läpi, mitä tämän vuosiluokan päättyessä pitäisi osata. Kyllähän heillä oli jo aika hyvin hallussa asiat, mutta kerrataan ja varmistetaan samalla, että kaikki oikeasti osaavat taitoja.
Tänään aloitimme opettelun/kertaamisen ihan perusteista:
- miten kone ja näyttö käynnistetään
- miten koulun verkkoon kirjaudutaan (ctrl+alt+del jne.)
- miten avataan Word
- iso alkukirjain, välilyönti, piste
(Sanelin kaikille pari lausetta, eli heidän piti osata kirjoittaa isot alkukirjaimet, tehdä sanavälit ja pisteet. Sitten kaikki saivat vapaasti valita fontin ja koon. )
- tiedoston tallentaminen verkkoasemaan (ei siis koneen omalle kovalevylle!)
- koneen ja näytön oikeaoppinen sulkemistapa
- jakkarat pöydän alle, kuulokkeiden johdot pöydälle, näppäintaso pöydän alle
Ensi viikolla opettelemme aikakin lisäämään Word-tiedostoon kuvia.
5.3.2012
Tänään kävin kuutosten kanssa läpi, mitä Mäntsälän kunnan Sipakkeen tietotekniikan taitotasotaulukkko sanoo alakoulujen osalta siitä, mitä kuudennen luokan päättyessä pitäisi osata, mitä harjoitella tai mihin olla tutustunut. Totesimme, että muuten on kaikki ihan hyvin hallussa, mutta skanneria opetellaan vielä käyttämään, tehdään Excelillä vielä joitain kaavioita ja opetellaan numeroinnin ja luettelomerkkien lisääminen Wordissä. Powerpoint on luokalla hallussa, Wordissä perusasiat, Excelillä on tehty lukujärjestyksiä yms., mutta ei varsinaista taulukkolaskentaa. MovieMaker'iä he käyttävät käsittääkseni vielä oman opettajansakin kanssa, täytyy varmistaa. Annoin heidän pelata suosikiksi noussutta Sugar, sugar -peliä hetken tunnin lopussa. Moni oli pelannut kotonakin. Mahtavaa, että tällainen peli saa kuudesluokkalaisen istumaan taso tason jälkeen koneen ääressä, jos vaihtoehtona on joku räiskintäpeli!
Meillä oli viime viikolla ulkoilupäivä. Kuvasin ensimmäistä kertaa tapahtumia iPhonella. Otin sekä valokuvia että videokuvaa. Laatu oli uskomattoman hyvää! Videot taas YouTuben kautta näkyville koulun sivuille, sanasanan taakse. Siellä ovat myös kuvat. iPhone on siis omani, koululla ei sellaista ole.
Viimeiset kakkoset kirjoittivat runonsa Wordillä iltapäivällä. Teksti siis tietokoneella, koristelu puuväreillä. Ripustin valmiit näkyville ja niitä sitten luettiin innolla. Osa oppilaista siis kirjoitti käsin vihkoon tarinaa kellosta, joka karkasi, osa oli tietokoneella kirjoittamassa riimiirunoja, yksi poissaollut kävi sanelussa Minna-opella ja pari koristeli sitä tulostettua riimirunoaan. Mukava tunti!
4.3.2012
Tänään selvisi sähköpostittelun myötä, että Skype-puhelut Tanskaan aloitetaan 12.3. Puhelu otetaan ma,ti,ke ja to, joten koulumme viides- ja kuudesluokkalaiset ennättävät puhua monta kertaa kevään aikana!
2.3.2012
Näytin kuutosille aamulla, miten Skype toimii soittamalla jo varhain paikalla olleelle Pedanetin Mikko Rantalaiselle. Kiitos, Mikko, demonstraatiosta! Ensi viikolla pitäisi alkaa monta kertaa viikossa tapahtuva Skype-puhelu Tanskaan. Toivottavasti kaikki toimii ja onnistuu!
Iltapäivällä kakkoset kirjoittivat riimirunoja Word-ohjelmalla. Oppilasjoukko on kirjavaa, osa teki hienoja, pitkiä runoja ja osasi valita runoon tyyliin sopivan fontinkin. Osalla runoilu liikkui perjantain viimeisellä tunnilla "batman sanoi pusi pusi..." -tyyppisessä tekstissä, mutta tuleepa näppäimistö ja koneen hyötykäyttö tutuksi noinkin. Tulostin jokaisesta valmistuneesta runosta kopion koululle ja oppilaat saivat koristella ne puuväreillä. Halukkaat saivat myös oman tulosteen kotiin vietäväksi.
29.2.2012
Tänään yksi kuutonen kuvasi koulun videokameralla, kun kakkoset ja kolmoset lauloivat ja leikkivät "Pää, olkapää, peppu..." -leikin. Video liittyy eTwinning -projektiin, jossa opetellaan sama lastenlaulu eri kielillä. Muokkasin videota vähän MovieMaker -ohjelmalla (lisäsin alku- ja lopputekstit ja laulun suomenkieliset sanat aina oikeaan kohtaan.
Minulla on YouTubessa tili, jonka kautta voin ladata sinne videoita. Tämä video on siellä niin, että sitä pääsee katsomaan vain, jos olen jakanut linkin. Kukaan ei siis löydä tätä videota käyttämällä mitään tiettyjä hakusanoja tms. Toki, koska se on nyt täällä, on katsojakuntaa enemmän. eTwinning-projektissa tämä video on upotettuna projektin kotisivulle eTwinningin Twinspaceen. Käytän ns. vanhaa upotuskoodia, joka tuntuu toimivan paremmin sekä täällä blogissa että Twinspacessa.
27.2.2012
Olin hiihtolomalla löytänyt kivan pelin nimeltä Sugar, sugar, jossa on tarkoitus ohjata ruudulla valuvaa sokeria oikeisiin mukeihin piirtämällä hiirellä reittejä. Peli vaatii paljon ennakointia, päättelyä ja miettimistä. Kuudesluokkalaiset pelasivat peliä aamupäivällä. Yrityksen ja erehdyksen kautta oppilaat etenivät tasolta toiselle. Yksi pari pääsi tasolle 16, kaikki vähintään tasolle 12. Oppilaat tekivät hyvää yhteistyötä ja oppivat koko ajan lisää.
Iltapäivällä omat kakkosluokkalaiseni harjoittelivat äidinkielen tunnilla mm. synonyymeja WSOY:n sivuilla käyttäen luokkamme oppilaan avainta. WSOY siis antaa kullekin luokalle oman salasanan, jolla pääsee käyttämään luokassa käytettävien WSOY:n kirjojen verkkotehtäviä. Salaisen lukukirjan tehtävien parissa vierähti tunti hyvin ja sanastoa karttui. Oppilaat mm. pohtivat, mitä ihmettä tarkoittaa "livertää". (Tarkennus myöhemmin: WSOYpro on nykyisin siis Sanoma Pro!)
Vihoviimeisellä tunnilla oli jälleen kuudennen luokan vuoro, musiikkia. Heidän luokkaansa oli juuri saatu dataprojektori, joten lopputunnista katsoimme YouTubesta erilaisten klassikoiden videoita ja lauloimme mukana. Oppilaat tykkäsivät kovasti ja osallistuivat aktiivisesti. Kuultujen ja katseltujen videoiden joukossa oli ainakin Hengaillaan, Kevät sekä Sinä ja Minä.
17.2.2012
Toisen kuudennen luokan puoliskon tunti. Sijainen oli edennyt englannissa sairaslomani aikana niin nopeasti, että meillä on hyvin aikaa, näin hiihtoloman aattona, tehdä tietokoneilla samoja juttuja kuin mitä toinen puoliska teki eilen. Wordle oli nytkin erityinen suosikki.
Iltapäivän musiikintunnilla käsittelemme elokuvamusiikkia. Oppikirjassa on materiaalia, mutta etsin lisäksi YouTubesta kohtauksen Charlie Chaplinin Kid-elokuvasta. Lisäksi etsin hyvin erityyppisiä instrumentaalimusiikkeja. Näytän dataprojektorilla mykkäelokuvasta saman pätkän viisi kertaa niin, että taustalla on joko pelottava, surullinen, piirroselokuvamainen tai jännittävä musiikki (minulla on siis YouTube auki kahdella sivulla ja mykistän elokuvan oman äänen). Ja tietysti kuuntelemme myös sen alkuperäisellä musiikilla. Oppilaat kirjaavat tunnelmia ja arvaavat lopuksi, mikä on alkuperäinen. Saa nähdä, miten menee!
16.2.2012
Lukujärjestyksessä oli puolikkaan kuudennen luokan englanti. Puolet ryhmästä oli kuitenkin hiihtokilpailuissa, joten emme edenneet englannin kirjassa. Koneille siis! Ensin oppilaat harjoittelivat ääntämistä kuulokkeiden kanssa Learning Chocolate -ohjelmalla. Sitten kehoitin avaamaan Wordle -sivun, kirjoittamaan jotain itselleen tärkeää tai muuten mukavaa ja etsimään sitten sille mukavan ulkoasun. En ole varma, herättivätkö tekstien sisällöt vai ulkonäöt enemmän hilpeyttä, mutta mukava tuokio joka tapauksessa. Moni kuudesta paikalla olleesta oppilaasta näki oikeasti vaivaa valitessaan värejä ja fontteja.
Lopputunnilla olikin vuorossa maantiedettä eli Geography-map-games . Oppilaat sijoittivat maita ja kaupunkeja paikoilleen.
Myöhemmin saman päivän viimeisellä tunnilla kakkoset olivat väsyneitä. Kuutosten ope oli koulujenvälisissä hiihtokisoissa ja hänen loput oppilaansa oli ripoteltu muihin luokkiin. Poikkeustilanne tuntui vaikuttavan pieniin oppilaisiin ja keskittyminen alkoi herpaantua. Joten, välipalan jälkeen mentiin tietokoneille. Olen kerännyt luokan Peda.net -sivulle linkkejä erilaisille sivuille, joille annan oppilaiden mennä silloin tällöin oppitunnilla. Nyt sai ihan vain pelailla. Tokaluokkalaiset pitivät hauskaa näillä sivuilla:
Pelissä pitää tehdä ympyröitä ja tavoitteena on täyttää tila 66,6 -prosenttisesti ennenkuin vinhasti liikkuvat pikkupallerot osuvat!
Monipuoliset sivut, joilla erityistä intoa herättää tehtävä, jossa voi luoda uuden eläimen liittämällä yhteen osia muista eläimistä. Teetän varmaan hiihtoloman jälkeen projektin, jossa oppilas luo eläimen ja keksii sille sitten elinymäristön, ravinnon jne.
Sivu, jossa hiirellä liikutellen luodaan modernia läiskintätaidetta. Harmi, että meillä on luokassa mustavalkotulostin!
Ai niin, kävi yksi tytöistä kirjoittamassa myös luokan blogiin!
15.2.2012
Kuudesluokkalaiset etsivät netistä jonkin kuvan, josta piti löytyä ihminen ja jotain talveen liittyvää (aihehan olisi voinut olla mitä vain muutakin!). He avasivat Paint.net -ohjelman ja liittivät kuvan sinne. Sitten annoin heidän seikkailla mielin määrin ohjelmassa ja muokata kuvaa haluaamsa suntaan. Hauskoja hetkiä! Ensi kerralla yritämme sitten saada vaikkapa pienen hiiren vaikuttamaan suurelta ja pelottavalta! Mielestäni on mielekästä antaa oppilaiden tutustua uuteen ohjelmaan ensin suhteellisen vapaasti ja vasta sitten antaa täsmällinen tehtävänanto. Tämä on toiminut myös esim. PowerPoint'in kanssa.