This is a free Purot.net wiki
  • View:

Lukupiiri

Kuva: http://etc.usf.edu/clipart/

Tehtäviä, malleja ja materiaaleja

Lukupiiritoiminnan tueksi on suomeksi julkaistu ainakin yksi, Netlibriksen kehittäjien toimittama kirja Satu Mattila, Minttu Ollila, Teresia Volotinen: Lukupiirin lumo. Kirjallisuudenopetuksen oppituokioita, WSOY, 2008). Teos on Suomen oloihin muokattu käännös Harvey Danielsin ja Nancy Steineken teoksesta Literature Circles.

 

Lukupiirin lumo -teoksessa luetellaan lukupiiriryhmien toiminnalle tyypillisinä piirteinä esimerkiksi seuraavat seikat:

  • Oppilaat valitsevat luettavan materiaalin itse
  • Pienryhmät muodostetaan kirjavalintojen perusteella
  • Ryhmät laativat lukemiselle ja luetun työstämiselle aikataulun
  • Ryhmän jäsenet tekevät muistiinpanoja sekä lukemisen että keskustelun tueksi
  • Keskusteluissa esitettävät kysymykset ovat oppilaiden omia; niitä  ei ole saatu opettajalta eikä oppikirjoista
  • Tapaamisia ryhdistävät oppituntien alussa ja lopussa pidettävät oppituokiot
  • Ope ei johda ryhmiä, vaan toimii avustajana, kanssalukijana ja tarkkailijana
  • Keskustelu saa alkunsa kunkin lukijan omista reaktiosta, mielleyhtymistä ja kysymyksistä
  • Kun kirjat on luettu, ryhmät jakavat lukukokemustensa parhaita paloja luokkatovereilleen esimerkiksi esitysten, dramatisointien tai kirjavinkkausten avulla
  • Arvointi perustuu opettajan havainnointiin ja oppilaiden itsearviointiin.

Ja sitten listaan, mitä mielestäni nyt tarvittaisiin eli pitäisi tehdä:

  • Esimerkki eli malli eli ohjeet aikataulun laatimiseksi.
  • Erilaisia malleja/harjoituksia/demoja, joissa harjoitellaan/demotaan erilaisten muistiinpanojen tekemistä
  • Erityisen tarpeen olisi mallintaa jotenkin hyvien kysymysten muotoilua
  • Lukupiirin lumo -teoksessa on esitelty erilaisia "oppituokioita". Ne ovat lyhyitä opettajajohtoisia osuuksia, joissa esim. esitellään jotain yksittäistä taitoa tai hyödyllistä strategiaa. Tuokioissa käsitellään kolmea keskeistä ja osin limittäistä aihealuetta
  1. tehokkaan pienryhmäkeskustelun edellyttämiä sosiaalisia taitoja
  2. kognitiivisia strategioita, jotka auttavat lukijaa ymmärtämään tekstejä
  3. kirjallisuuden analyysitaitoja, jotka auttavat lukijaa pohtimaan ja arvostamaan lukemaansa  

         --> Tämmöisiä tuokioitahan voisi tehdä erilaisina videoina. (Esim. ruutukaappausvideoina) Ja aivan parastahan      olisi, jos jo em. taitoja jo hallitsevat oppilaat saisi itse tekemään oppituokiovideoita.

  • Erilaisia esimerkkejä ja ideoita siitä, millaisia esityksiä, dramatisointeja, kirjavinkkauksia tms. oppilaat voisivat yhdessä tehdä muille jaettavaksi, kun koko kirja on luettu
  • Ja lopuksi tarvittaisiin erilaisia malleja ja ideoita arviointia varten.

Tämä kaikki tuntuu näin äkkisältään hurjalta hommalta yksin tehtäväksi, mutta jos saisi talkoot pystyyn, niin jälki voisi olla yllättävän hyvää aika vähälläkin vaivalla. Tai sitten pitää vaan lakata marisemasta, kääriä hihat ja ryhtyä pikkuhiljaa puuhaamaan. 

Ja innostavaksi päätteeksi linkki Lohjalla monen alan yhteistyönä tehtyihin videokirjavinkkauksiin. Ajattelen, että erilaiset videokirjavinkkaukset voisivat olla yksi tapa lukupiiriryhmille jakaa lukukokemuksiaan. Lohjalaisten videot löytyvät täältä.

Tai toinen idea, joka tuli mieleeni on @heidituulian tässä wikissä esittelemä Flocker. Oppilaat voisivat siis flokrata lukemansa kirjan pohjalta jonkinlaisen verkkolehden :)

 

 

 

Lukupiirimateriaaleja

Alusta?

Yksi kysymys, jota pitää miettiä on, että mikä on lukupiirityöskentelyyn sopiva alusta. Ajattelen, että esim. tämä Purot-wiki on tähän tarkoitukseen mainiomm. siksi, että tässä on keskusteluominaisuus niin hyvin sisäänrakennettuna. Olen kerran koettanutkin tämmöistä rakennella, mutta ei oikein päästy silloin alkua pidemmälle. Rakentelimme eräällä kurssilla, jolle osallistuin, yhden minulle ennestään tuntemattoman kollegan kanssa pohjaa kahden eri koulun kasiluokkalaisten lukupiirille. En itse asiassa lainkaan tiedä, miten asia siellä toisessa koulussa etenee. Mutta hauskaa on, että jonkinlaista liikennettä wikissä näyttää edelleenkin olevan, vaikka sitä ei kukaan (kai?) ole vaatimassa. Erittäin rohkaisevaa tässä kokeilussa on myös ollut se, että tuo mitä saatiin aikaan, syntyi minusta hyvin vähällä vaivalla. Ja vähällä vaivalla sitä on taas tuosta helppoa jatkaakin

Havaittuja pulmia: jos käyttää jotain avointa wikiä, niin touhuun pitää olla sekä oppilaiden että vanhempien lupa. Sen hommaamisessa on aina tietysti oma vaivansa.  Joku saattaa myös pitää ongelmana sitä, että ilmaiseksi ei toistaiseksi ainakaan saa muuta kuin mainoksellisen version. 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Digitarinoinnin ohella toinen kestoteema, joka pyörii päässäni on "lukupiiri". Kaikkihan me tiedämme mainion Netlibriksen. Mua kiinnostaisi kovasti kehitellä vastaavaa, mutta kokonaan avointa touhua. Ja sellaista touhua, jossa siis kirjoja voitaisiin työstää muutenkin kuin perinteistä verkkokeskustelua käymällä. (En mitenkään halua dissata "perinteistä verkkokeskustelua", en myöskään tiedä, tehdäänkö Netlibriksen piirissä mahdollisesti muutakin - ymmärrätte varmaan pointtini :)

Haluaisin siis kehitellä some/CC -ajan lukupiiritoimintaa ja sellaisia ituja ja malleja, materiaaleja yms. jotka sopisivat monenikäisille ja monenlaisten tekstien työstämiseen yhdessä.
ninarantapuu   (24.01.2012 18:52)