This is a free Purot.net wiki
  • View:

Digitarinointia

Alku aina hankalaa, lopussa -toivottavasti -kiitos seisoo

Olin viime keväänä elämäni ensimmäistä kertaa ITK:ssa ja siellä yksi kiinnostavimmista esityksistä oli mielestäni Satu Nurmelan esitys digitarinoista. Kirjoitin asiasta silloin hyvin lyhyesti blogiini.

Nurmelan esityksessä oli puhetta "klassisesta" digitarinasta, mutta sitä ennen olin törmännyt  asiaan kerran myös yhdellä toiminnallisten menetelmien kurssilla, jossa sitä myös lyhyesti esiteltiin. Sieltä kuulin, että mm. monet kirjastot ovat järjestäneet  digitarinapajoja. Tuolla kurssilla näin esimerkkeinä evakkonaisen tarinan, jonka hän kertoi elämänsä sipuleiden (ja kasvimaiden) kautta. Toisena esimerkkinä oli myös alakoulun enkun tunnilla tehty tarina.

Koska Vihdin kunnankirjastossa ollaan varsin aktiivisia ja avoimia uusille ideoille, kysyin kirjastosta, että onko heillä kokemusta digitarinoinnista. Ei vielä ole, mutta kirjasto otti heti kopin ideasta, hankki tarkoitusta varten hankerahaa ja nyt kuntaan on tulossa kaksi digitarinapajaa, joihin pääsee osallistumaan joukko opettajia ja tukioppilaita yhdessä. Ideana on, että he voivat sitten puolestaan toimia tulevissa pajoissa apuna ja ohjaajina. 

Tähän väliin laitan Kymen ammattikorkeakoulun videon, josta näkyy havainnollisesti, miten helppoa digitarinoinnin pitäisi teknisesti olla. Periaatteessa.

Parhaillaan kamppailemme kuitenkin yllättävien teknisten pulmien kanssa. Digitarinoita tehdään laajalti esimerkiksi MovieMakerilla tai iMoviella. Meillä ei kuitenkaan ole kumpaakaan käytössä, koska meillä on Linuxit. Niissä on valmiina kaksi editointiohjelmaa, Kino ja PitiVi, mutta kumpikaan niistä ei tunnu soveltuvan tarkoitukseen. Kinon on Gimpin tapaan hieman hankala käyttää ja still-kuvien käyttäminen on erityisen hankalaa. PitiVi on puolestaan hyvin yksinkertainen käyttää, mutta äärimmäisen riisuttu. Esim. MovieMaker on sen rinnalla varsin monipuolinen ohjelma.

Seuraavaksi koetimme löytää jonkun sopivan pilvipalvelun. Sellaisessa olisi sekin etu, että sitä voisi käyttää kotoakin käsin. Pilvipalveluissa tietysti on helposti koko joukko sopimusteknisiä- ja lupapulmia. Esimerkiksi WeVideo kuitenkin vaikuttaa tästäkin huolimatta tosi kiinnostavalta. Ajattelimme, että se olisi senkin takia loistava juttu, että sitä mahdollisesti voisi käyttää myös Samsung Galaxy -täppäreillä, joita meillä on koulussamme tällä hetkellä kuusi ja myöhemmin yhteensä kymmenen, koska olemme mukana Unelmakoulu-hankkeessa. WeVideossa ilmaisella versiolla saa muistaakseni yhden gigan tilaa ja 15 min tallennusaikaa kuukaudessa. Sillä kai pääsisi jo alkuun. Aivan mahtavaa on lisäksi se, että videoiden muokkaaminen kimpassa on myös mahdollista.  MUTTA - yllätys yllätys - jälleen kerran, se mikä toimii kotona loistavasti, ei taaskaan toimi koulussa. Emme ainakaan toistaiseksi ole saaneet WeVideota toimimaan niillä Linuxeilla. Täppäreilläkin käyttö on hieman nihkeää. Täytyy kuitenkin tutkia kumpaakin vielä lisää. Kärsivällisyyttä tässä totisesti vaaditaan.

Toivon itse erityisen kovasti, että löydämme keinon käyttää WeVideota. Lopuksi liitän tähän linkin WeVideolla tehtyyn mainioon digitarinaan. Esimerkki poikkeaa siinä ihan tyyppillisimmästä tarinasta, että tästä puuttuu puheääniraita kokonaan. Sen sijaan on käytetty tekstejä. Vätyksen digitarina I olkaa hyvät.

Nina Rantapuu

 

 

 

 

Discuss & brainstorm

Only members of this wiki are allowed to contribute to discussions. If you would like to participate in the discussion, send a membership request.

Kokeilen nyt sellaistakin työtapaa, että laitan tänne ihan keskeneräistä juttua ja muokkaan sitten, kun on aikaa. Ja tietenkin kuka tahansa muukin on voi muokata ja parannella.

Voiko näin tehdä, että laittaa ihan keskeneräistä?
ninarantapuu   (24.01.2012 18:42)