Äänittäminen
Audacity
Olen käyttänyt Audacityä koulussa erilaisten äänitiedostojen äänittämiseen. Olen tarvinnut tällaista työkalua erityisesti kansainvälisissä projekteissa, joissa on haluttu jakaa esim. numerot 1-10 omalla kielellä tai joku lastenlaulu eri kielillä. Käytössä on ollut todella vaatimaton mikrofoni, mutta hyvin on pärjätty. Ohjelma on ilmainen ja nopea asentaa.
Ohjelma näyttää tältä näytölläsi. Punaisella ympyrällä äänität, kaksi viivaa on pause, keltainen neliö lopettaa äänityksen,vihreällä nuolella voit kuunnella.
Jos äänitys ei onnistunut, voit helposti valita "Tiedosto" -kohdasta uuden. Tiedoston voi tallentaa WAV- MP3- tai Ogg Vorbis -tiedostoon.
Minä en ole sen kummemin muokannut tiedostoja tällä ohjelmalla, vaan tallentanut lasten jutut MP3 -muotoisina ja liittänyt kv-projektin nettisivuille. Jos osaamista ja intoa riittää, voi Audacity-ohjelmalla tehdä muutakin. Audacityn omilla sivuilla kerrotaan näin:
Audacity on vapaa ja helppokäyttöinen äänieditori ja äänitysohjelma Windowsille, Mac OS X:lle, GNU/Linuxille, ja muille käyttöjärjestelmille. Voit käyttää Audacityä mm.
- live-äänen äänittämiseen,
- siirtämään nauhat ja levyt digitaalisiksi äänitteiksi tai CD:ksi,
- muokkaamaan Ogg Vorbis-, MP3- ja WAV-äänitiedostoja,
- leikkaamaan, kopioimaan, liittämään ja miksaamaan ääniä,
- muuttamaan äänitteen nopeutta tai korkeutta
Kirjoitti Sari
Sibiksen sivuilla on loistava ohjeistus
Audacityn käyttöön opetuksessa. Itse olen tehnyt pienimuotoisen diaesityksen, mikä on Audacity, mutta tämä kattaa opettajalle paremmin itse ohjelman mahdollisuudet.
Käytän Audacityä äänikurssilaisten kanssa sekä teemme taustoja draamaesityksille.
Jos käytät Audacityä esim. Youtuben kanssa, pitää muistaa, että Tuubi ei tue MP3 eikä waw.-tiedostoja, vaan ne on muunnettava esim. videomuotoon Mpeg4 eli teettää pientä puhdetyötä.
Lisäsi Heidi-Tuulia